Beer Geek Breakfast Challenge 2009

I begyndelsen af marts fik jeg en mail om, at der ikke var nok tilkendegivelser til, at Mikkellers Beer Geek Breakfast Challenge 2009 ville køre. Det ville være en skam for det er den mest interessante konkurrence i Danmark, da kreativitet er tilladt, og man ikke ”bare” skal brygge et så godt klassisk eksempel af en stilart som muligt. De krav øllene skal leve op til er, at øllen skal være en oatmeal/kaffestout, alkoholprocent skal ligge på ca. 6-9 pct., derudover sætter kun fantasien grænser. Jeg sendte en mail til Mikkel, om at jeg havde en øl til konkurrencen. Og så var det bare at få brygget noget.

For at leve op til kravet om at det skal være en oatmeal/kaffestout indeholder opskriften roasted barley (og lidt chocolate wheat), havregryn og naturligvis kaffe. Tanken var, at det skulle være stout møder wit og saison. Derfor indeholder opskriften en del hvedegryn, og en del sukker for at holde FG nede. Der er brugt pilsnermalt som basismalt, og der er krydret med frisk appelsinskal, frisk rosmarin og rosiner (hvem sagde breakfast – måske lige med undtagelse af rosmarinen). Og så er den gæret med en blanding af en witgær (Hoegarden) og en trappistgær (Orval). Inspirationen kom fra beskrivelsen af Tomme Arthurs SPF-8 (vistnok den der er blevet til Ten Commandments i Lost Abbey versionen) i Farmhouse Ales.

Scoresheet fra Beer Geek Breakfast Challenge 2009 (38 point; side 1 side 2). Et fint antal point, særligt når men tager i betragtning, hvor langt fra den klassiske fortolkning af stilen øllen er.

Morning Glory

Opskriftens nøgletal:
Batchstørrelse: 15 L
Est. IBU: 37,2
Est. OG: 1.071
Est. SRM: 34,0

Forgærbart:
3.15 kg. Pilsner
0.45 kg. Havregryn
0.90 kg. Hvedegryn
0.18 kg. Chocolate Wheat
0.18 kg. Roasted Barley
0.30 kg. Roesukker
0,30 kg. Kaffe

Humle:
15 g. Amarillo (9,0 %) @ 90 min.
15 g. Saaz (3.5 %) @ 90 min.

Gær:
WLP400 Belgian Wit Ale
WLP510 Bastogne Ale

Ekstra:
60 g frisk appelsinskal @ 5 min.
30 g frisk rosmarin @ 5 min.
75 g sultana rosiner @ 5 min.

Noter:
Brygget den 21. marts 2009.

Havde lavet to 1½ L startere to dage i forvejen.

Mæskeprogram:
Proteinpause 1 – 15 @ 45
Proteinpause 2 – 15 @ 50
Forsukringspause 1 – 60 min. @ 62
Forsukringspause 2 – 15 min. @ 67

Faktisk OG: 1.080 (Effektivitet 83 %)
Faktisk FG: 1.016 (ADF 79 %)

Alkohol: 8,6 vol.

13. april 2009: 11 L flasket med 90 g sukker (ca. 2,9 vol. CO2). Sjovt. Rosmarinen smager enormt fremtrædende nu (ved tapning). Da gæringen startede, var det appelsinskal over det hele.

This entry was posted in Håndbryg and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Beer Geek Breakfast Challenge 2009

  1. Pingback: Morning Glory; smagning « sommetider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *