Witbier – eller Biere Blanche 2

Witbier igen (første forsøg er her). Det er der to grunde til.

For det første havde jeg anledning til at smage på den, da jeg stak den om. Og det giver anledning til et par justeringer. Krydringen er beskåret en anelse – (sød) appelsinskal er ude og korianderfrøene er reduceret (for meget? – usikker! – vi får at se). Gæren er skiftet ud; jeg tror, at det er slut med t-58 (som i helt slut), nu forsøger vi med Belle Saison. Derfor er mæsketemperaturen også hævet en håndfuld gader. Og så har jeg erstattet havreflagerne med torrified wheat – det er mest for at få en ”renere” witkarakter.

For det andet havde jeg anledning til at gensmage Leelanau Whaleback White (her), som er en stor del af motivationen bag øllen. Den er fremragende; væsentligt mørkere og mere ”rund” end jeg huskede. Og den er lagret friske franske egetræsfade. Friske franske egetræsfade! Det kunne jo godt være en del af forklaringen. Det må jeg vist lige se lidt nærmere på. Det kunne jo i princippet være gjort ved at tilsætte lidt træ til en af glasballonerne med første forsøg, men jeg blev så træt af t-58, at ”here we go again”…

Biere Blanche

Opskriftens nøgletal
Batchstørrelse: 18L
Forventet OG: 1.044
Beregnet IBU: 16,9
Beregnet SRM: 3,1
Kogning: 90 min.

Skrå
50% Weyermann pilsnermalt
37,5% Fawcett Torrified wheat
12,5% Weyermann pale wheat

Mæsket 90 min. ved 68C. Mæsket ud til 75C.

Humle
11,6 IBU Hallertau Mittelfruh (30g) @ 90 min.
5,3 IBU Styrian Goldings (15g) @ 90 min.

Gær
Primær-gæring: Belle Saison
Sekundær-gæring: Jolly Pumpkin Calabaza Blanca dregs

Ekstra
12g koriander frø (let knuste i morter) @ 5 min.
6g bitter appelsinskal @ 5 min.

Noter
10/10/2015: Start-kogning: ca. 24L @ 9,5brix. Humle: ca. 15 g styrian golding og 30g H. mittelfruh. 6g bitter appelsinskal og 12g korianderfrø (let knust i morter) tilsat med 2 minutter igen (samt ca. 30 min køling). I gærspand: 18,5L @1.044. 1 brev Belle Saison pitcher (uden rehydrering). Rystet 3*2 minutter med ca 45 min mellemrum.

17/10/2015: Omstukket – 1*12L BetterBottle (+ 6*0,5L m. karb.drops). “FG”: 1.005 (hvilket jeg gætter på passer godt til formålet – stadig lidt at arbejde med, men ikke for meget). U: Meget lys; meget uklar. S: Tydelig koriander; usikker på om jeg kan smage appelsinskalden; frisk, citrus; savner lidt mere spice/herbal (mere appelsinskal?, højere gøæringstemperatur?, og lad os nu se hvad sekundærgæringen giver). BetterBottlen tilsat dregs fra Jolly Pumpkin Calabaza Blanca.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *