Biere Blanche

Eller wit. Kært barn har mange navne. Selv om der er dage, hvor jeg føler, at jeg er vokset fra Hoegarden, elsker jeg inderst inde en god wit.

Mit favorit – hvis man kan kalde den det, når jeg kun har fået den en enkelt gang en sen nattetime i herligt selskab: Whaleback white fra Leelanau Brewing. Som det i parentes bemærket er Ron Jeffries fra Jolly Pumpkin, der brygger. Men for at gøre en lang historie kort. På min seneste tur til de forende stater stødte jeg på en flaske af denne dejlige Michigan Biere Blanche, som nu står i kælderne. Og jeg føler ikke at jeg kan drikke den før, at jeg har noget at hælde gærresterne. Derfor var det tid til at give sig i kast med wit-stilen med koriander, appelsinskal og alt det hurlumhej.

Og nu er det par at vente. I første omgang kun nogle dage indtil jeg kan åbne flasken. Og så noget længere til vi får at se, hvad jeg kan få ud af den sjat, der ryger i sekundær gæringen.

Biere Blanche

Opskriftens nøgletal
Batchstørrelse: 18L
Forventet OG: 1.044
Beregnet IBU: 16,9
Beregnet SRM: 3,3
Kogning: 90 min.

Skrå
50% Weyermann pilsnermalt
25% Fawcett Torrified wheat
12,5% Weyermann pale wheat
12,5% økologiske havregryn

Mæsket 90 min. ved 64C. Mæsket ud til 74C.

Humle
16,9 IBU Styrian Goldings (45g) @ 90 min.

Gær
Primær-gæring: T-58
Sekundær-gæring: Leelanau Whaleback White dregs
Sekundær-gæring: Almanac Valley of the Hearts Delight dregs
Sekundær-gæring: Giradin Geuze black dregs

Ekstra
20g koriander frø (let knuste i morter) @ 5 min.
8g bitter orangeskal @ 5 min.
4g orangeskal @ 5 min.

Noter
25/04/2015: BIAB. Mæskede 90 min. ved 64C. Havde tilsat et par 100 g risskaller. Ph justeret med 5.2, men ikke målt. Mæskede ud til 74C. Eftergydede maltposen med 5L vand; mæskede med resten af vandet ca. 24L. Ved start kogning ca. 26L @ 10,5brix. 19L @1.050SG i gærspand. Færdigkølet natten over i køleskab. Tilsat 11,5g T58 (ikke rehydreret) næste morgen. Gærspand rystet godt ad tre omgange. Gæring i gang i løbet af eftermiddagen.
03/10/2015: Omstukket til 3 5L glasballonner (+ 4 0,5L flasker med carb.drops). “FG” = 1.010. MEGET uklar, ikke umiddelbart imponeret over gærsmagen (det skal nok bare være slut med T-58) og der er en af appelsinskallerne – nok den søde – der ikke helt falder i min smag (den skal nok bare skæres væk og så kun den mængde curacaoskal der er af bitterskal – korianderfrøene synes passende – ikke dominerende, men de er der (og mon de ikke blender mere ind i øllen om et par måneder). Sekundærgæring med dregs fra hhv. Leelanau Whaleback White, Almanac Valley of the Hearts Delight og Giradin Geuze black.

This entry was posted in Håndbryg and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *