Farmhouse ale (hvad det så end er)

I oprydningen efter flytningen for snart mange år siden dukkede en enkelt flaske Bam Biere klon op. Jeg besluttede mig for at hælde den ud, for det var som sagt oprydning, og det var en lille let øl med efterhånden mange år på bagen. På dens vej til afløbet tog jeg en lille smagsprøve; og så hældte jeg resten op og satte mig i sofaen og nød den. Let og lambik-like lækker. Noget der burde være fast inventar i ølkælderen.

Endelig fik jeg mig taget sammen til at brygge en ny omgang. Opskriften har dog fået en overhaling. Crystal humlen, som er er vigtigt del af den unge Bam, er ude, da jeg alligevel ikke tænker øllen skal drikkes al for ung, og jeg havde noget WGV liggende. I skråen er mængden af ikke-byg øget; bl.a. er der tilsat havregryn. Det føltes rigtigt, men gør nok ikke den store forskel i den endelige produkt.

Den første version blev sekundær gæret med WYeast 3278 Lambic Blend og det bliver 20-25L af dette batch også – sammen med lidt lambik dregs. Og så bliver der et par mindre beholdere, hvor der bliver tilsat dregs fra andre ”vilde” øl. Med så meget øl sekundærgæret WYeast 3278 håber jeg at få splittet den del op og hældt på lidt forskellig frugt senere på året. Spændende.

Earth juice

Opskriftens nøgletal
Batchstørrelse: 50L
Forventet OG: 1.038
Beregnet IBU: 18,4
Beregnet SRM: 4,7
Kogning: 90 min.

Skrå (75% forventet effektivitet)
40% Weyermann Pilsner malt
20% Weyermann Pale ale malt
20% Weyermann Wheat malt
8% bygflager
8% havregryn
4% Fawcett Crystal malt

Mæsket 75 min. ved 67C. Mæsket ud til 74C.

Humle
12,6 IBU WGV (50g) @ 90 min.
5,8 IBU WGV (50g) @ 15 min.

Gær
Primær-gæring: SafBrew Abbaye
Sekundær-gæring 1: WYeast Lambic blend
Sekundær-gæring 2: Yeast Bay Lochristi blend, lacto og pedio
Sekundær-gæring 3: Yeast Bay Beersel blend, lacto og pedio
Sekundær-gæring 4: White Labs brett brux, lacto og pedio

Noter
02/04/2015: Mæskede 75 min ved 67C i ca forholdet 1:3,5. Ph justeret med 5,2. Udmæskede til ca 74C. Batch-eftergydede. Pre-boil G syntes høj – tilsatte 5L ekstra H2O. Kogte hårdt. Urt: 2 spande @ 25L; OG: 1.039. Hver spand tilsat 11g SafBrew Abbaye.
19/04/2015: Omsktukket – ikke specielt imponeret af smagen, lidt tynd, meget “øl-agtig” (læs almindelig pilsner). En stærk smag af “stillestående vand”. “FG” 1.008. 1 20L spand, 2 12L spand, 1 5L spand og 1 33cl flaske (m. carb drop). 20L spand tilsat 1 smack pack WYeast Lambic blend. 12L spand tilsat Yeast Bay Lochristi blend og bakterie blanding. 12L spand tilsat Yeast Bay Beersel blend og bakterie blanding. 5L spand tilsat White Labs brett brux og bakterie blanding. Bakterie blanding 1 rør Lactobacillus brevis, 1 rør Lactobacillus delbrueckii og 2 rør Pediococcus damnosus – fordelt mellem de tre spande på øjemål.

18/10/2015: Hældt i kloakken. :-( Smagen af stillestående vand forsvinder ikke. Misktænker pladekøleren.

This entry was posted in Håndbryg and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *