Blond Biere de Garde

Beeradvocate kalder Jolly Pumpkins Oro de Calabaza for Biere de Garde. De kalder også for Trois Monts fra Saint Sylvestre for Biere de Garde. Nu skal man jo være påpasselig med at kalde navne men, at blive kaldt Biere de Garde kan vist kun opfattes som ros. Man kunne måske også have puttet dem i kategorien stærk blond ale (eller stærk gylden ale). Men det er bare et navn og det er under alle omstændigheder en dejlig slags øl.

Malten her skulle være nogenlunde som i Trois Monts (det simpleste jeg har brygget endnu). Humlen er ikke så vigtig. Primærgæren er WLP550 – den samme som Ron Jeffries bruger. Sekundærgæringen er med en gang Roeselare Blend. Og så får den en lille bitte smule eg men ikke noget overvældende.

Blond Biere de Garde

Opskriftens nøgletal
Batchstørrelse (L): 23 (20 L i gærspand)
OG: 1.076 (18,5 P)
IBU: 24,1
Farve: 4,9
Kogning: 120 min.

Forgærbart
7,860 kg. Weyermann Pilsner
0,414 kg. Sukker (roe-)

Humle
17 g. Magnum 10,0% AA, 60 min.
23 g. East Kent Goldings 6,0% AA, 15 min.

Gær
WLP550 Belgian Ale, primær gæring
Wyeast 3763 Roeselare Blend, sekundær gæring

Ekstra
20 g.Fransk medium toast egechips, 2 dage

Noter
14. november 2010: 2 L gærstarter med WLP550 (overskredet ”bedst før” med 3 måneder).

16. november 2010: Brygget. Malten er 7,23 kg W pilsner og 630 g W pale ale. Humlen er 17 g Magnum og 17 g Spalt @ 45 min og 23 g EKG @ 15 min. for 30 IBU. 21,5 L (1 “ren” spand m 10,5 L + 1 “beskidt” spand m 11 L) @ 19,1 B = 1.076. Ren spand tilsat 2 smack-packs Wyeast French Saison og 1 Belgian Saison smækkede om formiddagen (hvde lige overskrede bedst før). Beskidt spand tilsat 2 L starter med WLP 550. 2 L urtstarter m. Roeselare blend startet. Ca. 1½ times ekstra kogning fordi det kogte over (kogte mærkeligt – hævede og sænkede sig voldsomt), pga. oprydning efter overkogningen – tilsat mere vand undervejs (boil-off giver ikke mening).
3. januar 2011: Roeselare blend starter tilsat. 1 g. US medium toast eg (skoldet) pr. L tilsat.

Mæskeprogram: 2,6 L/kg
Forsukringspause – 90 min. @ 63 C
Forsukringspause – 15 min. @ 68 C
Eftergydning @ 75 C

Faktisk OG: 1.076 – 19,1 B (Effektivitet 74 %)

This entry was posted in Håndbryg and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *