Jamil’s flamsk rød; smagning og opskrift

Flamsk rød. Stilmæssigt en personlig favorit. Opskriften er taget mere eller mindre direkte fra Brewing Classic Styles af Jamil Zainasheff (og John Palmer). Det var den anden sure øl, jeg bryggede. Det er blevet en ok øl, men med en del mangler. Primært er den for fenolsk og ikke syrlig nok. Jeg tilskriver det gæringen mere end opskriften – ikke nok gær tilsat (1 smack-pack Roeselare Blend) og omstukket for tidligt (efter to dage). Jeg tror ikke, at det er en opskrift, der bliver gentaget. La Roja klonen var noget mere spændende inden for samme stil; men den var også noget mere udfordrende. Den her er meget mere afdæmpet og meget mere tilgængelig (læs: lidt kedelig).

Smagning, den 10. februar 2010.

Aroma: Fenolsk (skinke, lidt plaster og lidt kål), lidt syre og lidt brett. (stald, høloft). Overmodne æbler og pærer bidrager med et lidt vammelsødt element. Lidt svesker. Meget afdæmpet og ikke specielt tiltalende næse.
Udseende: Uklar rødbrun øl. Pænt off-white-lysebrunt hoved som holder kort.
Smag: Let syre, frugt (kirsebær, hindbær, lidt blomme, lidt jordbær), fenoler (lidt skinke, lidt plaster, let krydret – peber og nelliker) Lidt (fenolsk) astringens i eftersmagen. Lidt vanilie og mere generel trækarakter. Smagen er væsentligt mere interessant end næsen.
Mundoplevelse: Medium meget rund krop. Ok karbonering.
Overordnet: Skuffende. Ok, men ikke imponerende god, øl. Specielt aromaen trækker den. Den er meget for fenolsk. Syren får munden til at løbe lidt i vand, hvilket, på positiv siden, gør den rimeligt drikbar. Træet har givet lidt karakter, men overraskende lidt (får træet syren til at virke mere afdæmpet end ellers?). Jeg er ikke sikker på at den er færdigudviklet på flasken – jeg vil tro, at den ikke er færdig med DME’en den fik til eftergæringen.

Jamil’s flamsk rød

Opskriftens nøgletal:
Batchstørrelse: 20 L
Est. IBU: 15,1
Est. OG: 1.058
Est. SRM: 13,2
Kogetid: 90 min.

Forgærbart:
2.40 kg. Weyermann Pilsner
2.40 kg. Vienna Malt
0.22 kg. Wheat Malt
0.45 kg. Munich Malt
226 g. Aromatic Malt
226 g. CaraMunich 40
226 g. Special B Malt

Humle:
22 g. E.K. Goldings (4.8 %) @ 60 min.

Gær:
Wyeast 3763 Roeselare Blend

Ekstra:
28 g. fransk medium toast eg

Noter:
Brygget den 29. juni 2008.

Mæskeprogram:
Forsukringspause – 90 min. @ 65 C
Eftergydning @ 75 C

Kokrøgel vand (ubehandlet). Ph-justering af mæsken (og eftergydningsvand) til 5,3.
På et eller andet tidspunkt (nok omkring julen 2008) er den omstukket til en glasballon. Mine noter er ikke til at sige hvornår.

1. juli 2008: Omstukket 1. secondary (plastic)

13. juli 2009: Tilsat 28 g medium toast fransk eg (1,5 g pr.L).

1. januar 2010: 19 L flasket 250 g DME (2,5 vol.).

Faktisk OG: 1.060 (Effektivitet 71 %)
Faktisk FG: 1.015 (ADF 74 %)

Alkohol: 5,9 vol.

This entry was posted in Håndbryg and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *