Bam Biere klon

Bam Biere fra Jolly Pumpkin. Så fik jeg endelig brygget min klon. Robert & Kenni og Julle & Thomas har for længst brygget deres. Ideen at vi brygger samme opskrift, og smager resultaterne mod hinanden, så vi kan få en god solid processnak.

Opskriften er fra The Brewing Networks Can You Brew It. I forhold til deres klonopskrift er hvedemalten erstattet med flaked wheat og udmæskningen er droppet. Wyeast Lambic Blend har erstattet Brett. Brux., Brett. Lambic. og Lacto (alle skulle være indeholdt i Lambic Blend’en). Et tema til processnakken kan også være, hvordan påvirker det smagen, når man forlænger kogningen (jeg havde fået lavet min opskrift med en effektivitet på 90 pct. hvilket er mere end jeg kan præstere – jeg måtte derfor koge en times tid, inden jeg startede tiden, så pre-boil gravity blev nogenlunde korrekt). Ellers forløb brygningen planmæssigt.

Originalen. En vidunderlig øl, om end den i min mund er lidt til den lette ende (4,5 abv). Den er på Wine Enthusiast’s top 25 for 2009. De skriver: This is a refreshing saison, showing a cloudy golden color and a frothy off-white head. Tiny flecks of yeasty goodness are suspended in the glass thanks to the brew being bottle conditioned. The nose is gorgeous: notes of citrus rind, dried stone fruit (think apricot and mango), coriander and a prominent aroma of stable. The mouth has vibrant acidity and carbonation, leading into flavors of pepper, lime, grass-filled earthiness and tart green plum. Nu er det bare at vente og se hvordan klonen bliver.

Bam Biere klon

Opskriftens nøgletal:
Batchstørrelse: 23 L (20 L i gærspand)
Est. IBU: 26,4
Est. OG: 1.037
Est. SRM: 5,2
Kogetid: 90 min.

Forgærbart:
1.67 kg. Weyermann Pilsner
0.84 kg. Weyermann Pale Ale
0.45 kg. Flaked Wheat
207 g. Flaked Barley
104 g. Fawcett Crystal
6 g. Weyermann Carafa Special II

Humle:
35 g. Crystal (4.1 %) @ 60 min.
23 g. Crystal (4.1 %) @ 30 min.
17 g. Crystal (4.1 %) @ 5 min.
10 g. Crystal (4.1 %) @ Dry Hop
10 g. Crystal (4.1 %) @ Dry Hop

Gær:
White Labs WLP550 Belgian Ale
Wyeast 3278 Lambic Blend

Ekstra:
5 g fransk medium toast eg
5 g US medium toast eg

Noter:
29. januar 2010: Lavede en 1 L gærstarter (på WLP550’eren) to dage i forvejen.

Brygget den 31. januar 2010.

Mæskeprogram:
Forsukringspause – 60 min. @ 65 C
Eftergydning @ 76 C

Kogte ca. 1 time inden kogningen startede for at få pre-boil OG til at passe (effektiviteten var sat til 90 pct. – det var en fejl!).

17,5 L urt i gærspanden.

21. februar: Omstukket. 5,0 P (1.011).

4. april: Tilsat tørhumle og træ.

26. april 2010: Tilsat yderligere 10 g tørhumle (opskriften er justeret op med de selvsamme 10 g humle) – mest fordi jeg havde humlen og var ked af, at øllen havde stået så længe på den første tørhume (men jeg var løbet tør for kapsler, da jeg havde planlagt at hælde den på flasker).

27. april 2010: 15 L flasket med 128 g sukker (3,0 vol.).

Faktisk OG: 1.035 (Effektivitet 76 %)
Faktisk FG: 1.007 (ADF 79 %)

Alkohol: 3,6 vol.

This entry was posted in Håndbryg and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *