Donkere Geneeskunde; smagning og opskrift

Stort set Donkere Geneeskunde opskriften fra ”Wildbrews” af Jeff Sparrow (en fremragende bog). I starten smagte den noget sært (læs: ubehageligt), men med tiden er den blevet ret behagelig. Et held at den ikke blev ofret til kloakken.

Det er desværre det bryg, hvor mine noter er ringest. Jeg er rimelig sikker på at humlen og gæren er rigtig, men at Roeselaren første blev tilsat ved 2. gæringen. Chokolademalten er nok Carafa.

Jeg regner med at øllen bliver brygget igen inden for den meget nære fremtid. Gæren bliver nok nogenlunde den samme. Den bliver nok en smule større. Chokolademalten bliver nok engelsk, og Special B’en bliver nok en mørk karamelmalt. Forhåbentlig gør det øllet en smule mere rundt. Måske lidt mindre CaraMunich for at reducere restsødmen. Mæsketemperaturen kan også ske at blive hævet for at give Brett.’en mere at arbejde med. Med hensyn til humlen fanger jeg ikke noget bidrag fra aromahumlen, så den kan godt ske at ryge ud. Og så skal den nok lige have en smule eg, før den ryger på flaske også for at gøre den mere rund. (Og mere karboneringssukker).

Smagning, den 10. oktober 2009.
Aroma: Let syrlig a la Rodenbach. Mørk frugt (kirsebær, figner). Noget chokolade og en lille smule brændt. Noget karamel. Mere malt efterhånden som den varmer op.
Udseende: Meget mørk brun med et rødligt skær. Klar. Et lille (ikke-tæt) hoved, der hurtigt forsvinder.
Smag: Let syrlig (men slet ikke overvældende; øllen er så stor, at Lacto’en og Pedio’en ikke bidrager med så meget, men Brett.’en (Lambiscus) leverer). Masser af mørk frugt (kirsebær, figner). En smule brændt – en tør eftersmag (nok fra det brændte). Nogen maltsødme, særligt når øllen bliver lidt varmere. En lidt intens smag bagerst i ganen, der er det mindst rare i øllen (måske det brændte), men tiden har reduceret smagen meget.
Mundfylde: Medium krop. Noget underkarboneret.
Overordnet: Kompleks. Men meget drikbar. Jeg kunne måske ønske mig en mindre tør eftersmag og mindre af den intense smag bagerst i ganen. En øl jeg gerne vil sidde med en efterårs- eller vinteraften.

Donkere Geneeskunde

Opskriftens nøgletal:
Batchstørrelse: 16 L
Est. IBU: 25,8
Est. OG: 1.088
Est. SRM: 29,1
Kogetid: 150 min.

Forgærbart:
4.64 g. Weyermann Pilsner
432 g. Weyermann Pale Wheat
432 g. Weyermann Munich
432 g. Weyermann Aromatic
432 g. Weyermann CaraMunich
144 g. Special B (Castle)
144 g. Chocolate Malt
432 g. Rørsukker

Humle:
16 g. Northern Brewer (9.7 %) @ 60 min.
12 g. Hallertauer Tradition (4.5 %) @ 5 min.

Gær:
WLP500 Trappist Ale
WYeast 3763 Roeselare Blend

Noter:
Brygget den 28. september 2008.

Mæskeprogram:
Forsukringspause – 90 min. @ 67

15. november 2008: Omstukket – 1.020.

2. februar 2009: 12 L flasket med 74 g. sukker.

Smagte lidt sært; ikke rigtig surt, lidt for meget af brændt malt. Duftede rigtig godt; lidt surt, nogle kirsebær.

Faktisk OG: 1.088 (Effektivitet 65 %)
Faktisk FG: 1.020 (ADF 76 %)

Alkohol: 9,0 vol.

This entry was posted in Håndbryg and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Donkere Geneeskunde; smagning og opskrift

  1. Pingback: Rosinøl « sommetider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *