Mo Betta Bretta klon; smagning og opskrift

En klon af en øl som jeg aldrig har smagt. Baseret på Tomme Arthurs opskrift fra Sam Calagiones Homebrew Beers. Og min første Brett. øl (gæret kun med Brettanomyces – men ingen bakterier). Jeg havde ikke troet, at jeg nogensinde ville få taget smagenoter til den. Da den var yngre lå den temmelig langt fra det, jeg vil betegne som en god øl. Måske er jeg endda kommet til at hælde nogle ud, fordi jeg skulle bruge flaskerne. Efter hukommelsen smagte den hysterisk meget af tropiske frugter (specielt ananas, der overdøvede praktisk taget alt andet) og samtidig havde den tydelige kunstigt søde (som i kunstige sødemidler) noter.

Men forleden havde jeg behov for, at servere noget håndbryg der ikke var for mainstream. Frem kom en Mo Betta Bretta klon. Det viste sig at være en positiv overraskelse af de bedre. Selvom det nok ikke bliver til et genbryg, er mit forhold til B. Claussenii blevet kraftigt forbedret. Og jeg kunne faktisk godt forestille mig at basere en opskrift på den nedenstående, men så vil der blive mæsket lavere og tilsat enten lacto. eller pedio. for at give lidt mere syrlighed.

Smagning, den 22. september 2009.
Aroma: Tydelig honning (lynghonning), tropisk frugt (særligt ananas), pærer, hø. En let syrlig note. En lille smule alkohol. Jeg fornemmer også lidt blomster.
Udseende: Lys ravfarvet, let uklar. Stort hvidt hoved, som holdt meget kort.
Smag: Krydret (peber, kryddernellike), honning (lynghonning – men det er ikke så tydeligt at det er lyng som det er i aromaen), frugt (tropiske frugter (særligt ananas) kombineret med tydelig pære og æble), lidt blomster (jeg ved ikke hvordan jeg ellers skal beskrive det).
Mundfylde: Let-medium mundfylde. En fin prikken på tungen.
Overordnet: En sommerlig øl. Let og lys i smagen (hvis det kan være det). Kompleks. Har lidt karakter som en blanding af hvidvin (Chardonnay) iblandet en smule mjød. En hæderlig øl, men det er ikke en af mine bedste øl. Udviklingen er ganske imponerende, det er nu mere end 1 år siden øllet blev brygget.

Mo Betta Bretta klon

Opskriftens nøgletal:
Batchstørrelse: 20 L
Est. IBU: 21,3
Est. OG: 1.060
Est. SRM: 5,2

Forgærbart:
5,40 kg. Pilsner Malt
0,34 kg. Flaked Oats
0,34 kg. Munich Malt
0,34 kg. CaraPils

Humle:
14 g. Hallertau Northern Brewer (9.7 %) @ 90 min.

Gær:
WLP645 Brettanomyces Claussenii

Noter:

Brygget den 14. juni 2008.

Mæskeprogram:
Forsukringspause – 90 min. @ 67

Faktisk OG: 1.062 (Effektivitet 67 %)
Faktisk FG: 1.016 (ADF 73 %)

Alkohol: 6,1 vol.

29. juni 2008: Omstukket. Gravity 1.050. Tilsatte 1 rør B. Lambiscus og 1 rør B. Clausenii (begge løbet på datoen – lå i køleskabet). Det (øllet) stank af (ca.) ananas.

8. oktober 2008: 15 L flasket med 116 g. rørsukker.

This entry was posted in Håndbryg and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *